Koirien punkkilääkityksistä, erityisesti uusista vaihtoehdoista, on ollut paljon keskustelua ja minultakin on usein kysytty miten meidän koirat on suojattu.

Meillä ei käytetä apteekin tuholaismyrkkyniskalitkuja tai -pantoja, koska koirat leikkivät paljon keskenään ja ovat jatkuvasti paijattavina.
Esim. imidaklopridi (mm. Seresto-panta, Bayvantic) on viime vuoden lopulla kielletty EU:ssa puutarhamyrkkynä: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/04/29/kesan-otokoita-torjutaan-jarein-myrkyin

Mielenkiintoisia tutkimuksia tehty esim. fiproniilista, imidaklopridista ja selamektiinista ja niiden siirtymisestä ihmisten käsiin eläimiä silitettäessä. Ainakin kaikki nämä siirtyivät siinä määrin, että tutkimuksissa mietittiin jatkuvan altistumisaen vaikutuksia ihmisten terveyteen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20021094
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12361121
[tämä kappale lisätty 24.6.]

Meillä ei myöskään ole käytössä markkinauutuuksia, kuten pureskeltavaa tablettia tai borrelioosirokotetta.
Kahdelta eri ELL olen saanut täysin päinvastaiset mielipiteet pureskeltavasta Bravectosta. Itse mieluusti odottelen ensin muutamia vuosia jotta valmisteyhteenveto alkaa olla kattavampi myös haittojen suhteen, erityisesti kun on kyse täysin uudesta lääkeaineesta.

”Myyntiluvan myöntämisen hetkellä ei vielä ole täydellistä ymmärrystä lääkkeen haitoista. Sen vuoksi haittoja on seurattava tarkasti erityisesti uusien lääkkeiden kohdalla mutta myös koko lääkkeen elinkaaren ajan (Nurminen 2011).

Uusi, myyntiluvan myöntämisen jälkeen kertynyt turvallisuustieto voi johtaa esimerkiksi valmisteyhteenvedon muuttamiseen, jotta lääkehoito saataisiin suunnatuksi niille potilaille, joilla hyötyjen ja haittojen suhde on edullisin (Palva 2013). Äärimmäisessä tapauksessa lääkevalmiste joudutaan vetämään pois markkinoilta.”

Lähde: http://sic.fimea.fi/1_2014/haittavaikutusilmoitukset_ovat_tarkeita

Bravecto/fluralaneeri:
http://sic.fimea.fi/1_2014/fluralaneeri_koiralle

Trilyme-rokote:
http://sic.fimea.fi/2_2013/kannattaako_koira_rokottaa_borrelioosia_vastaan

Meidän laumalla on käytössä laimennettu geranium-liuos (20 tippaa frantsilan pelargonia ja 2 rkl (=30 ml) rypsiöljyä). Käytän sitä itselleni ja koirille torjumaan hyttysiä, lintukirppuja ja punkkeja. Lisäksi nautitaan valkosipulia, koirat pieniä määriä kuureina. Laumamme ei liiku runsailla punkkipaikoilla, joten olen punninnut hyötyhaittasuhteen olevan kohdillaan.
Ehkä kylmät kelit ovat karkoittaneet punkit, yksi littana/tuore punkki löytyi edellispäivänä Norriksen selästä. Laitan seuraavan kerran kukkatippaa Norrikselle myös hännänjuureen.

Tuon öljyn bongasin mm. täältä:
http://www.primallyinspired.com/easy-natural-tick-repellent-that-really-works-essential-oils/

Tämä on vain yksi mielipide.
Jokainen valitsee itselleen ja lemmikilleen sopivan tuotteen punnitsemalla juuri omalle lemmikilleen sopivan hyötyhaittasuhteen.

Mukavaa ja mahdollisimman punkkivapaata kesää kaikille!

Mainokset