Varmaan jokainen haluaa lemmikilleen parasta, esimerkiksi että kaupasta ostetuissa herkuissa lukee ”luonnollinen herkku”, ”lisä- ja väriaineeton”, ”suomalaiselle koiralle”, ”terveellisiä ja erityisen maistuvia”, ”oivallinen tapa palkita lemmikkiä”, ”100 % luontaisista ainesosista valmistetut herkut”, jne.

Nuo eivät ole otteita tuoteselosteesta, vaan markkinointitekstiä. Tiedätkö missä tuotteet on valmistettu, mistä liha on kotoisin? Sekin tuote jossa selvästi suomeksi lukee ”suomalaiselle koiralle”. Suurin osa on tehty Kiinassa, kiinalaisesta lihasta. Suurin osa, pääasiallisesti kaikki tuotteet joissa ei lue valmistumaata tai tuotteen raaka-aineiden alkuperämaata. Pakkauksesta löytyy vain maahantuoja, markkinoija tai valmistuttaja.

No mitä väliä sillä sitten on missä se tuote on valmistettu ja minkämaalaisesta aluperätuotteesta? Se on ikävä kyllä turvallisuustekijä.
Itsekin olen luottanut että ”suomalaiselle koiralle” ”lisä- ja säillöntäaineeton” olisi sopiva herkku.
Silloinkin vielä kun kuulin että maailmalla on laajasti raportoitu kiinalaista alkuperää olevien tuotteiden laatuongelmista, erityisesti kiinalaista alkuperää olevien kuivattujen tuotteiden (kanafile, kanaherkku jne.) olin aivan vakuuttunut että suomalaisissa marketeissa ja eläinkaupoissa myydyt ”luonnolliset herkut” on luotettavia tuotteita lemmikeille.

Ajattelin että voi noita parkoja tuolla rapakon takana kun kaikkea joutuvat lemmikit kärsimään, meillä onneksi on lainsäädännöt ja varoitukset kunnnossa. Kunnes…
Huomasin että joissakin tuotteissa lukee että ”ei alle 4kk” tai ”ei alle 9kk”. Lisäksi oli painorajoja että paljonko tuotetta saa lemmikille antaa, painon mukaan. Kyselin lemmikkiliikkeessä että miksi. Miksi tarvitsee rajoittaa ”100 % luontaisista ainesosista valmistetuttujen herkkujen antamista”. Eivät osanneet sanoa. Asia jäi askarruttamaan.

Facebookin ihmeellisessä maailmassa törmäsin samaan aiheeseen ja luin miten ihmiset olivat maahantuojalta/valmistuttajalta kyselleet samaa. Ihmettelin ensin miksi itse en tuota ollut keksinyt. Vielä enemmän ihmettelin miksi vastaukset ovat ”koska muutoin lemmikki saa liikaa mineraaleja”, ”koska muuten lemmikki saa liikaa proteiineja”, ”kyseessä on kuivatuote jota ei saa antaa liikaa”.

Raksutti. Kuivatuote. Esimerkiksi jos kyseessä on taipuisa, kiiltävä ja väriltään tuoreelta näyttävä kanafile, jossa kosteusprosentti on 18, eihän kyseessä ole kuivatuote. Miten ihmeessä sellainen mahtaa säilyä pitkälti toista vuotta, en ainakaan itse pystyisi tuollaista valmistamaan puhtaista luonnontuotteista. Vaikka kuinka uunissa kuivaisi kosteusprosentin kuinka alas, niin taatusti ei säily edes vuotta käyttökelpoisena.

Ja miten voi luonnollisen tuotteen proteiini olla vaarallista? Sen verran itsekin olen lukenut ja etsinyt tietoa että proteiini on vaaraksi vain siinä vaiheessa kun elimistö jo ennestään rasitetaan lisä-, säilöntä ja väriaineilla ja esimerkiksi kuivanappuloilla. Laadukkaat ja oikeanlaiset proteiinit, kuten laadukkaan kanan rintafileen proteiinit edesauttavat myös pennun hyvinvointia, myös herkkuina. Tietenkin kokonaisuuden pitää olla myös kunnossa.

Kyselin tyhmiä maahantuojilta/valmistuttajilta, sillä olisi oikeasti kiva löytää oikeasti luonnollinen tuote.
Kylmää kyytiä tuli. Ne muutama johon otin yhteyttä, vahvistivat että tuotantomaa ja raaka–aineen alkuperämaa ovat Kiina. Kolmesta kaksi on toistaiseksi vastannut.
Yksi tarjosi lisäaineettomaan pitkään säilyvyyteen sitä että ennen vanhaankin säilöttiin kuivaamalla, mutta myönsi (sitä kahteen kertaan perusteluineni kun kyselin ja nimesin glyserolin yhtenä tekijänä) että tuotteessa on myös glyserolia, mutta koska rehulainsäädännönmukaan kaikkia aineksia ei tarvitse (ehkä vielä?) mainita tuoteluettelossa, niin sitä ei siellä lue.
Toinen tuotteen yhteyshenkilö edelleenkin kielsi että tuotteessa olisi mitään lisäaineita. Toisen tuotteen säilyminen perustuu kuulemma hapenpoistopussiin.
Mielenkiintoista asiasta tekee se, että kyseisten firmojen tuotteissa on identtiset ravintosisällöt (Proteiini 66 %, Kosteus 18 %, Rasva 4,5 %, Hehkutusjäännös 3 %, Kuitu 0,5 %). [edit 3.4.14: mielenkiintoista myös että kyseiset maahantuojat toimivat tismalleen samassa osoitteessa]

Mennään tässä välissä rapakon takaiseen tilanteeseen.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa on valtava selvitystyö menossa, koiria on kuollut valtavasti kiinalaista alkuperää olevien herkkujen vuoksi. Monissa tuotteissa on lukenut ”luonnollinen herkku” tai vastaavaa. Yhteistä on että tuotteet ovat kaikki kiinalaista alkuperää.

Muutamia linkkejä:
https://www.avma.org/News/Issues/recalls-alerts/Pages/Safety-Alert-on-Jerky-Treats-for-Pets.aspx
http://www.fda.gov/forconsumers/consumerupdates/ucm092802.htm
http://www.fda.gov/AnimalVeterinary/SafetyHealth/ProductSafetyInformation/ucm334915.htm (raportoidut tapaukset linkkeinä)

Asiasta ovat tiedottaneet niin FDA (sikäläinen ruoka- ja lääkeviranomainen) ja AVMA (eläinlääkärijärjestö). Kiinalaisia kuivatuotteita ei suoranaisesti ole otettu pois (ellei suoranaista tuotevirhettä ole löytynyt), mutta jos tuotteita käyttää, niitä saisi antaa vain hyvin pieniä määäriä ja samalla seurata lemmikin hyvinvointia.

Jos kysyt joltain lemmikinomistajalta rapakon takaa, niin he kehottavat lähes poikkeuksetta jättämään kaikki kiinalaiset lemmikkiherkut pois. 

Yksi ongelma siis on se, että kiinalaisissa tuotteissa on selvästi jotain vikaa. Ainakin joissakin tuote-erissä. Tuota rulettia en kuitenkaan omien lemmikkien kanssa haluaisin pelata, sillä FDA:n raporteissa koiria on kuollut jo muutamasta herkusta.

Lisäksi rehulainsäädäntö mahdollistaa sen että kaikki käytettyjä lisä- säilöntä- ja väriaineita ei tuoteselosteessa tarvitse lukea. Elikä siis kaikkea tietoa ei tarvitse lukea tuotteessa. Toisin sanoen, sen sijaan että luetaan mitä tuote sisältää, pitäisi lukea että mitä tietoja tuoteselosteesta puuttuu ja mitä se sitten voi tarkoittaa.

Se, että joistain tuotteista muuten nuo rajoitteet puuutuva, ei välttämättä tarkoita että tuote olisi yhtään sen parempi tai turvallinen. Palaan aiheeseen ”ne kaksi maahantuojaa/jakelijaa jotka vastasivat”. Kun tuotteiden ravintosisältö oli identtinen. kyselin siltä jonka tuotteessa ei oltu lainkaan mainittu rajoitteita, että pitäisikö tuotteen antamista jotenkin rajoittaa. He kertoivat että taulukot ovat tulossa uusiin pusseihin ja lähettivät minulle taulukon sähköpostilla.

Takaisin kysymykykseen, miksi tuotteita rajoitetaan, eli ettei saa antaa pennuille ja vain pianon mukaan. Oma villi veikkaus on että näin ei mahdollisia myrkyllisiä aineita pysty kertymään elimistöön liikaa, ainakaan teoriassa. Saatan hyvin olla, mielelläni olisinkin, väärässä. Jokainen hakee itse tietoa, suodattaa ja pureskelee sitä ja tehköön omat johtopäätöksensä.

Suomalaisilta sivuilta ainut kuivaherkkuihin liittyvä juttu, jonka tähän mennessä löysin, on tämä hyvä blogikirjoitus, joka jo vuonna 2012 alkuvuodesta on nähnyt päivänvalon: http://rakkineet.blogspot.fi/2012/01/made-in-china.html
Pelottavan pitkä lista valmistajista joilla on Suomen markkinoilla kiinalaisia kuivatuotteita.

Kuinka moni eläinlääkäri mahtaa osata epäillä koiran tai kissan myrkytyksen takana olevan ”luonnollinen herkku”. Entä mahtaako eläinkauppasi myyjä tietää missä siellä myydyt herkut on tehty ja minkämaalaisista aineksista?

KITEYTETTYNÄ: Jos tuote kertoo olevansa ”parasta mitä koiralle voit tarjota”, kannattaa ensin tarkistaa taustat, etsiä tietoa ja itse päätellä onko tuote tosiaan sloganin veroinen.
Tieto lisää tuoskaa ja tosiaan tuohon myrkytysrulettiin kun en suostu lähtemään, itse olen herkkuja keittänyt ja/tai kuivaillut. Hyvin tekevät kauppansa meidän karvanaamoille (sydäntä, kivipiiraa, maksaa, kieltä), mutta eivät säily edes sitä puolta vuotta. Ei ole tarvekaan. Harkinnassa on oman kasvi/lihakuivurin hankinta.

Etsiessäni mahdollisia kaupallisia vaihtoehtoja, olen pari löytyä tehnyt:

– OSCAR suomalaisia herkkuja (hakukriteeri: kotimaisia): http://www.elainruoka.com/fi/tuotteet/group?group_id=362
Oscarin osassa tuotteista on lisäaineita (lukevat aika hyvin tuoteselosteessa) ja ne herkut joita ei ole tällä sivulla on tehty jossain muualla.

– ORIJEN lisä- ja säilöntäaineeton (kosteus% 2), ei koirille/kissoille tarpeettomia hiilareita (jee!), lihan alkuperämaa ja tuotteen valmistuspaikka Kanada (= ei Kiina!): http://verkkokauppa.slnimport.fi/index.php?route=product%2Fcategory&path=16
— Näitä ajattelin käydä hakemassa ja testaamassa.
Eivät ole sieltä halvimmasta päästä ei, mutta mieluummin laitan rahani tähän tuotteeseen kuin ongelmien selvittelyyn eläinläärärillä, tai ääritapauksessa uuden koiran hankintaan.

Mielellään kuulen jos ei-kiinalaisia ja mielellään vielä lisäaineettomia valmiita herkkuja löytyy.
PÄIVITYS: RAUH, Tessu ja Mustin ja Mirrin Maukas -tuotteissa on paljon suomalaista alkuperää ja Suomessa valmsitettuja herkkuja. Kannattaa tsekata!
PÄIVITYS2: Sen sijaan että olisin ostanut kanadalaisia tai suomalaisia herkkuja, hankin hyötykasvikuivurin, jolla suomalaisesta lihasta ja kasviksista teen myös koirille herkkuja. Ja tiedän prosessointipaikan tismalleen 😉

Jos joku toivoo aiheesta lisää tietoa, niin vinkiksi esimerkiksi erinomaisen kanadalaisen podcastin, jota koiralenkeillä kuuntelen, välillä naureskellen, toisinaan henkeä haukkoen… Paljon hyvää ja puolueetonta tietoa, hyvillä juontajilla ja päätelmiä saa tehdä ihan itse:
http://www.lite929.com/2013/04/17/in-the-dish-with-rodney-habib-3/
[edit 3.4.14: In the dish podcast on loppunut, lisätään blogiin tieto uudesta tietolähteesta]
[edit 3.4.14: NY Department of Agriculture on löysi lääkejäämiä kuivatuotteista ja tämän hetken epäilys on että tästä syystä nimenomaan sulfalle allergiset koirat ovat niitä, jotka tuotteisiin reagoivat: http://truthaboutpetfood.com/jerky-treat-freedom-of-information-act-request%5D